Σεξολογία

Θετικότητα στο Σεξ

Σύμφωνα με τους Queen και Comella (2008) , είναι «μια πολιτισμική φιλοσοφία που αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα σαν μια δυνητικά θετική ισχύ στη ζωή ενός ατόμου» (σελ. 278). Οι συγγραφείς τονίζουν πως «όχι μόνο επιτρέπει, αλλά γιορτάζει τη σεξουαλική πολυμορφία και ποικιλομορφία, και τη διαφορετικότητα στις σεξουαλικές επιθυμίες, τις δομές σχέσεων, και τις ατομικές επιλογές αν κι εφ’όσον βασίζονται στη συναίνεση» (σελ. 278).

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization, 2006), η θετικότητα στο σεξ και ο σεβασμός στο δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν «απολαυστικές και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, χωρίς εξαναγκασμούς, πιέσεις, διακρίσεις, και βία» είναι βασικές προϋποθέσεις της σεξουαλικής υγείας.

 

Η σεξουαλικότητα είναι μια πολύπλοκη πτυχή της ανθρώπινής μας ύπαρξης. Στο γραφείο μου τιμώ και υπερασπίζομαι τη σεξουαλική πολυμορφία, ποικιλομορφία, και διαφορετικότητα.

Μείωση Βλάβης

Όπως πολλές άλλες δραστηριότητες, οι σεξουαλικές δραστηριότητες ενέχουν κινδύνους σωματικούς (π.χ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή τραυματισμούς), συναισθηματικούς (π.χ. χωρισμός ή απιστία), ή ψυχολογική (π.χ πένθος ή τραύμα). Το πόσα και ποια σεξουαλικά ρίσκα επιλέγει να πάρει κανείς εξαρτάται  από κάθε άνθρωπο.

 

Σύμφωνα με την προσέγγιση της Μείωσης Βλάβης, οι παρεμβάσεις των σεξολόγων θα πρέπει να εστιάζουν όχι στον περιορισμό των πρακτικών, αλλά στη μείωση των αρνητικών συνεπειών τους (Ditmore, 2006; MacCoun, 1998).

 

Με άλλα λόγια, η δουλειά μου δεν είναι να λέω στους πελάτες μου τι πρέπει να κάνουν ούτε να τους αναγκάζω να σταματούν συμπεριφορές που οι ίδιοι απολαμβάνουν. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την αυτονομία. Η δουλειά μου είναι να βεβαιώνω ότι οι πελάτες μου έχουν έλεγχο και επίγνωση των ρίσκων, επικοινωνούν και διαπραγματεύονται αποτελεσματικά, και ακολουθούν αυστηρούς κανόνες συναίνεσης.

Σεξουαλική Απόλαυση

Τον Οκτώβριο του 2019, η διεθνής κοινότητα επιστημόνων της σεξολογίας αποφάνθηκε επισήμως πως κάθε συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα έχει ως κοινό παρονομαστή την απόλαυση όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σεξουαλικής Υγείας αναγνώρισε και ψήφισε τη Διακήρυξη της Σεξουαλικής Απόλαυσης (World Association of Sexual Health, 2019). Η Διακήρυξη αλλάζει ερωτήσεις κρίσης όπως «Γιατί συνεχίζουν οι άνθρωποι να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις;» σε ερωτήσεις περιέργειας όπως «Τι είναι αυτό που κάνει το σεξ χωρίς προφυλάξεις απολαυστικό;».

 

Η σεξουαλικότητά μας έχει τη δυναμική να είναι πηγή προσωπικής και σχεσιακής απόλαυσης. Η δουλειά μου ξεκινάει με την ανακούφιση σεξουαλικών δυσκολιών αλλά εστιάζει πάντα στη σεξουαλική ζωντάνια και ζωτικότητα.